zondag 11 december 2011

Hoe gaat het dubbeltje vallen in Oekraine

Overal lees ik dat Oekraïne alles heeft om uit te groeien tot een economische mogendheid van betekenis. Met de beschikbare grondstoffen en de vruchtbaarheid van de bodem hoort het land in potentie tot de rijkste ter wereld. Een verdieping in de historie levert wat meer inzicht in het huidige functioneren van Oekraïne en haar bevolking.
Het centrale gezag van de Sovjet Unie onderkende de natuurlijke rijkdommen in haar zuidelijke deelrepubliek. In plaats van deze te exploiteren werd de bevolking mentaal ontworteld. Ondanks dat de bodem voedsel in overvloed kon voortbrengen, stierf in 1932/1933 ca. 1/3 van de bevolking de hongerdood. Een ervaring die generaties lang doorleeft. Respect voor uw zakenpartner vereist inzicht in dit recente verleden.

Is Oekraïne het land van de toekomst?. De argumenten zijn onweerlegbaar en toch is er twijfel. Van Polen was het al snel duidelijk dat die het gingen redden, al gaat het wat langzamer dan verwacht. Tsjechië ook. Over Hongarije was iedereen optimistisch maar eigenlijk valt die ontwikkeling erg tegen. Buiten Boedapest gebeurt er vrij weinig  Oekraïne heeft alles om de belangrijkste economische macht in die regio te worden, maar het dubbeltje kan ook de andere kant op vallen.
Het vertrek van Leonid Koetsjma is van historisch belang en de opkomst van Viktor Joesjtsjenko heeft gezorgd voor een snelle opening naar het westen. Opmerkelijk daarbij is de eenzijdige opheffing van de visumplicht. De deur staat voor u en mij wagenwijd open. Vooral door verdeeldheid aan de rechterflank is het Joestsjenko niet gelukt de macht naar zich toe te trekken en moet hij sinds kort zijn door Koetsjma en Rusland gesteunde rivaal Janoekovytsj als premier naast zich dulden. Met name het industriële oosten en zuiden steunt Janoekovytsj. Voor onze kansen in zaken in en met Oekraïne is Joesjtsjenko een belangrijke pion. Dat bij iedere stemming het ene kamp het andere van fraude beticht laat onverlet dat de aanhang van de beide zijden redelijk in evenwicht is. De poging Joesjtsjenko te vergiftigen, toegeschreven aan de pro-Russische aanhang, geeft ook geen geruststellend gevoel.
Daarnaast is het contrast arm-rijk in Oekraïne zichtbaar groter dan in eerder genoemde landen in de regio. Corruptie is een van de effecten die dat men zich meebrengt. Beloftes dat aan te pakken maken naar mijn mening niet zoveel kans.

En toch, diep in de onderbuik, heb ik het gevoel dat ondernemen in Oekraïne loont. Meer onzekerheid, maar voor wie durft  kan het succes wel eens zeer de moeite waard zijn. Begeleiding door een professional die het spelregels en het spel ter plaatse kent is onontbeerlijk. Durft u het aan? Dan hel veel succes gewenst en vergeet niet om ook te genieten van het moois dat Kiev - of eigenlijk Kyiv, de originele Oekraïense naam - te bieden heeft. Ik blijf er mijn ogen uitkijken.


Deze tekst is in september 2006 als column gepubliceerd in Ondernemen.in Magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten